Het gemodder zat.....
De oude begraafplaats aan de Sworminksweg in het dorp Colmschate is ontstaan rond 1829 op initiatief van de bewoners van het dorp Colmschate en de omliggende buurtschappen. Door de inzet van de bewoners en met geldelijke giften en een lening wordt de begraafplaats gesticht.
De begraafplaats bevindt zich aan de Sworminksweg, direct achter eethuis het Hof van Colmschate en de Ichtuskerk.
De begraafplaats kent een toegangshek. Dat is wellicht een drempel om het intieme terrein te betreden. Maar u kunt het hek gerust openen (en weer achter u dicht trekken) om eens rond te kijken, een enkele grafsteen te lezen en te genieten van het bijzondere groen. Er zijn nog enkele "houten" grafstenen bewaard gebleven.
Op deze begraafplaats wordt sinds 1932 nog incidenteel begraven. In 1982 is de laatste overledene hier begraven. Even verderop is de nieuwe begraafplaats en deze is nog in gebruik.
Groepsrondleidingen
Op verzoek kunnen voor groepen vanaf 5 personen rondleidingen worden verzorgd onder leiding van één van onze vrijwilligers. Richt je verzoek aan Jaap Breetvelt. (emailadres)
Daarnaast worden bij gelegenheid rondleidingen gegeven, zoals op openmonumentendag.
Iedere dag open van zonsopkomst tot zonsondergang
Sporen van Colmschate..
De oude begraafplaats aan de Sworminksweg in het dorp Colmschate is ontstaan rond 1829 op initiatief van de bewoners van het dorp Colmschate en de omliggende buurtschappen Weteringen, Essen en Oxe. De bewoners waren het “gemodder” in de winterperiode over onverharde wegen naar een begraafplaats verder weg zat. Er werd o.a. vanwege de afstand niet begraven in de eigen gemeente, in Schalkhaar of Diepenveen maar in Bathmen en Epse.
Een gemeenschappelijk stuk heidegrond achter de Veldpape wordt geschikt geacht voor het maken van een “kerkhof” maar er is nauwelijks budget. Door de inzet van de bewoners en met geldelijke giften en een lening wordt de begraafplaats gesticht. De verantwoordelijkheid voor het beheer van de begraafplaats is echter onduidelijk, steeds meer beheertaken van de Gooijer Marke worden overgenomen door de gemeente Diepenveen. Zeker als wordt verlangd dat een begraafplaats omheind moet worden neemt de gemeente Diepenveen het beheer van de begraafplaats over.
Bij een kerk werd meestal een begraafplaats of “kerkhof” ingericht, hier in Colmschate is het andersom gegaan, eerst een begraafplaats en in 1842 wordt aan de “weg naar Hamburg”- nu de Holterweg- de ‘Samen op Weg Kerk’ gebouwd . Honderd meter verder ligt, eveneens aan de Sworminksweg, de nieuwe nog actief in gebruik zijnde begraafplaats.
Opzet begraafplaats
De oude begraafplaats meet ongeveer 82 bij 52 meter. De nog aanwezige grafstenen staan -gek genoeg- vooral in de vier hoeken, met in de rechterhoek de grootste concentratie. Binnenkomend loopt een breed pad rechtdoor naar de enige kelder op de begraafplaats, van de familie Sandberg tot Essenburg van het landgoed “de Bannink”
Het aantal nog aanwezige stenen op deze begraafplaats is 152; staande en liggende stenen. Sommige goed leesbaar, de meeste niet. Eén steen is aan voor- en achterkant ”beschreven”. Alle grafstenen zijn door de werkgroep keurig rechtgezet en zien er goed verzorgd uit.
Er zijn een twaalftal zgn. familiegraven, waaronder de bekende families Klosters, Klein Oonk en Kloosterboer. Ook zijn er twee leesbare graven van oud-schoolmeesters van Colmschate. Op de begraafplaats bevinden zich tweemaal twee prachtige oude bruine beukenbomen.
Geboren uit noaberschop.
Het kerkhof was er eerder dan de kerk.
Werkgroep "Op de plaats Rust."
Sinds 2011 is op de begraafplaats de vrijwilligers werkgroep “Op de plaats Rust” actief met herstel, restauratie van grafstenen en onderhoud van de begraafplaats. De werkgroep kent tussen de 8 en 10 leden. De activiteiten van de werkgroep vinden meestal plaats op ....,.
Wil je misschien vrijwilliger worden dan kun je contact opnemen met Jaap Breetvelt. Hij geeft aan of er op korte termijn behoefte is aan uitbreiding van de werkgroep en wat eventueel van je wordt verwacht.
Donatie of donateur
Herstel, restauratie en onderhoud gebeurt door vrijwilligers. Maar er worden ook kosten gemaakt. De Stichting ontvangt daarvoor een bescheiden subsidie van de gemeente Deventer. Mocht je het werk van de stichting in zijn algemeenheid willen steunen dan kun je eenmalig een gift storten of donateur worden. Vind je juist het werk voor het Colmschater kerkhof van belang dan kun je dat bij je gift of donatie aangeven. Het geld wordt dan besteed aan deze voormalige dorpsbegraafplaats.
Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Ook denken wij te voldoen aan de privacy-wetgeving.
Mocht u fouten tegenkomen of vragen hebben over de teksten laat het ons dan zo snel mogelijk weten.
Contact
info@sobd.org
+31 6 00000000
© 2024. All rights reserved.
Beheer en onderhoud van monumentale begraafplaatsen in Deventer, Colmschate en Diepenveen