Opzet en ontwikkeling

De begraafplaats bestond uit een eenvoudig rechthoekig terrein. In zijn geheel waren 3100 begraafplaatsen voorzien. Eén graf bood ruimte aan drie overledenen. De hoofdnummering van de graven in rijen dwars op het middenpad is te zien op de nog aanwezige nummerstenen.

De toegangspoort bevond zich aanvankelijk ter linkerzijde van het opzichtershuisje (1). Dat huisje was destijds in hout opgetrokken. Het huisje kende naast een woonvertrek voor de opzichter, een lijkenkamer en een stal.

Driedeling

De begraafplaats kende een driedeling.

Het donkergrijze stuk werd gereserveerd voor "eigen graven". Graven waarvan het grafrecht voor een lange periode werd afgekocht. De grafmonumenten zijn daar het best bewaard gebleven. De namen van de in die graven ondergebrachte overledenen bevinden zich in een databank.

Het lichtgrijze deel bestond uit Algemene Graven en deze werden naar verloop van tijd weer geruimd. Op de geruimde plek kwam weer ruimte vrij en deze kon opnieuw worden benut. Het aanbrengen van grafmonumenten vond beperkt plaats.

De roze vakken waren bestemd voor de rooms-katholieke burgers. In 1869 kregen deze een eigen begraafplaats aan de Ceintuurbaan. De vrijkomende plekken konden weer gebruikt worden voor algemene graven.

Uitbreiding in 1894

In 1894 werd de begraafplaats uitgebreid met het rechterdeel (beige gekleurd) . Dit werd vooral bestemd voor "eigen graven". Er werd een extra opzichtershuisje bijgebouwd. De poort kwam terecht op zijn huidige plaats.

Plattegrond