Het groene hart
De algemene begraafplaats in Diepenveen opende in 1871 haar poorten. De gemeente Diepenveen omvatte destijds het gehele voormalige schoutambt Colmschate. Het dorp zelf was een echte boerengemeenschap. In 1841 bestond het dorp zelf uit 7 huizen en 50 inwoners . De begraafplaats was toen landelijk gelegen en ligt nu in het hart van het dorp.
Op 1 Maart 1875 werd de oude begraafplaats op het Kerkhof, het huidige Kerkplein van Diepenveen, gesloten en werd de de begraafplaats aan de huidige Roeterdsweg in gebruik genomen.
Op zoek naar een geschikte plek
Voorafgaand aan die opening was er allereerst gespeurd naar een geschikt stuk grond. Op verzoek van de kerk het liefst zo dicht mogelijk bij de kerk. En een relatief hoge en droge plek, zodat het bij aanhoudend nat weer geen drijvend knekelveld zou worden. De gemeente kocht uiteindelijk een stuk land van Stevendina Kruissink, weduwe van Willem Roeterd, landbouwster en Willem Kruissink, landbouwer, beide wonend te Diepenveen. De grond lag dichtbij de kerk en moest ongeveer een halve meter worden opgehoogd. Door het graven van een sloot kon dit zonder veel kosten en moeite gerealiseerd worden. Dit stuk grond, direct naast de Kleikoele, is nog steeds onderdeel van de begraafplaats en is herkenbaar aan zijn indeling van 2 x 3 velden naast elkaar langs het middenpad.
Naast de Kleikoele
Bron
Voor deze tekst en foto's werd gebruik gemaakt van een artikel van de hand van Gon Jellema dat is gepubliceerd in "DiepenvEens", de nieuwsbrief van de Historische Vereniging Diepenveen nummer 43, november 2020. De foto's komen uit het archief van de Historische Vereniging. Wil je meer lezen dan kun je hier het artikel van Jellema in zijn geheel lezen.
(1942) Graf van drie onbekende Engelse vliegeniers (Flieger)
Uitbreiding in de jaren 20 van de 2oe eeuw
In de loop van jaren 20 van de vorige eeuw was het noodzakelijk om de begraafplaats uit te breiden, omdat als gevolg van de groei van het dorp het aantal begrafenissen toenam. Met toestemming van alle instanties die hiervoor wettelijk aangewezen zijn, kon het ernaast liggende perceel worden toegevoegd aan de bestaande begraafplaats. Ook toen heeft men het veld moeten ophogen. De weinige oude foto’s die van de begraafplaats bestaan, tonen hoe met behulp van kruiwagens en een spoortje met kiepkarretjes en veel handkracht de aanleg ter hand werd genomen. Het waren crisisjaren. De mannen die het werk verrichtten, waren werkloze Diepenveners.
Vanaf 1975 geen nieuwe graven meer
In 1975 was het weer nodig uit te breiden, maar helaas was er geen ruimte meer die aansloot bij de bestaande begraafplaats. B&W besloten toen een nieuwe begraafplaats aan te leggen aan de Averlose Houtweg in een bosperceel met veel Douglasdennen, de ‘Tjoenerhof’. Voor de Roeterdsweg werd bij Gemeentelijk besluit vastgelegd dat er alleen nog begraven mocht worden in graven die men al bezat. Nieuwe graven worden niet meer uitgegeven. In 2020 zijn er nog steeds families die gebruik maken van dit recht.
Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Ook denken wij te voldoen aan de privacy-wetgeving.
Mocht u fouten tegenkomen of vragen hebben over de teksten laat het ons dan zo snel mogelijk weten.
Contact
info@sobd.org
+31 6 00000000
© 2024. All rights reserved.
Beheer en onderhoud van monumentale begraafplaatsen in Deventer, Colmschate en Diepenveen