Maurits Ernest Houck ( 1780-1861) en Johanna Hagedoorn (1795-1834)
Reisverslag
Over zijn professionele loopbaan valt weinig te achterhalen. Er is wel een fraai geïllustreerd reisverslag van zijn hand in de archieven bewaard gebleven. Daarin staan niet alleen dagelijkse impressies van de reis naar Coblenz (Koblenz) maar ook een staat van de gebruikte vervoermiddelen en de tijd die het reizen heeft gekost. Een mooi beeld van hoe een reis in 1821 kon verlopen.
Augustus Johannes Houck was de vader van Maurits. Deze huwde in 1788 met de 20 jarige Aleida Catherina de Cavelier, dochter van een legerofficier uit Arnhem. Ruim twee jaar later werd Maurits geboren, als eerste. Maurits ging zoals zovelen uit de gegoede burgerij rechten studeren in Leiden en na afronding van zijn studie in 1814 werd hij,evenals zijn vader, advocaat in Deventer. Even daarvoor was hij in 1813 getrouwd met de toen 18 jarige Johanna Hagedoorn, telg uit een voorname Deventer familie. Maurits werd vervolgens notaris en daarnaast nog lid van de gemeenteraad en de Provinciale Staten.
Johanna
Johanna kreeg maar liefst 12 kinderen. Vlak na de geboorte van haar laatste dochter Martha in 1834 overleed Johanna zelf op 39 jarige leeftijd in het kraambed. Houck liet het volgende weten:
Nadat mijne teederbeminde Echtgenoote, JOHANNA DOROTHEA FRIDERICA HAGEDOORN, op de *8 sten deezer, van eene welgeschapene Dochter was bevallen, overleed zij op heden, in den ouderdom van bijna 40 jaren.
Gedurende eene allergelukkigste Echtverbintenis van ruim 21 jaren, schonk zij mij 12 Kinderen, waarvan nu, met de jonggeborene, elf in leven zijn, wier gezondheid en bloei ons geluk verhoogden. Diep bedroevend treft ons die zware slag, en alleen een billijke hoop op hare gelukkige standverwisseling kan mij mijn onherstelbaar verlies, zoo veel mogelijk, gelaten doen dragen.
Van het haar van Johanna zijn destijds blijkbaar enkele armbanden gemaakt. Deze tastbare stoffelijke resten bevinden zich in de collectie van Museum de Waag (zie foto). Dat deze zich daar bevinden is waarschijnlijk te danken aan de gelijknamige kleinzoon van Maurits Ernst. Die Maurits (1858-1939) was de eerste directeur van museum de Waag.
Schilderijen
Maurits was een kunstliefhebber of had veel kunst geërfd. Hij beschikte over meer dan 90 schilderijen en 70 tekeningen. Ze werden kort na zijn overlijden in 1861 door notaris Jordens geveild. Uit de catalogus blijkt dat er werken bij waren van diverse 17e eeuwse fijnschilders. De opbrengst moest verdeeld worden over de 11 nakomelingen. (zie foto)
Niet alleen hijzelf en zijn vrouw, ook zijn vader, moeder, één broer, drie zussen en zijn acht kinderen liggen op deze begraafplaats.
Graf nr 173
Bronnen:
Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek
Aantekeningen bij de genealogie van Johanna Hagedoorn
Inventarisstuk Museum de Waag
De afbeeldingen komen uit het archief Familie Houck 1 dat berust bij de Collectie Overijssel. De foto's van het doosje en de armband zijn overtgenomen van de collectie van Deventer Verhaal.
Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Ook denken wij te voldoen aan de privacy-wetgeving.
Mocht u fouten tegenkomen of vragen hebben over de teksten laat het ons dan zo snel mogelijk weten.
Contact
info@sobd.org
+31 6 00000000
© 2024. All rights reserved.
Beheer en onderhoud van monumentale begraafplaatsen in Deventer, Colmschate en Diepenveen